Eski Normalleri Unutun… Yeni Normallere Alışın!!

Hükümetimiz son yıllarda müthiş bir “yönetim anlayışı” icat etti.

Vatandaşın, esnafın, memurun, işçinin, emeklinin, çiftçinin, öğrencinin hangi konuda şikâyeti varsa o konuda iyileştirme yapmak yerine daha beter uygulamalar getirilerek bir önceki durumu aratır şükreder hale getiriyorlar.

Yeni nesil toplum mühendisliği projesi deniyorlar herhalde.

Esnaf ve vatandaş yüksek doğalgaz ve elektrik faturalarından mı şikâyet ediyor, hemen daha fazla zam yaparak aslında bir önceki faturaların ne büyük nimet olmuş olduğu anlayışı zihinlere kazılıyor. En son yapılan ultra zamlardan belki mini minnacık bir oran düşürülerek sokaklarda halay çekmemiz bekleniyor. Özellikle istihdam oluşturan işyerlerine kiralar ile yarışan elektrik faturalarının gelmesi normalleştiriliyor.

Zaten “artık eski normalleri unutun” dememişler miydi?

O zamanlar tam olarak anlaşılmayan o ifadeler şimdi yerini buldu.

Yeni nesil toplum mühendisliğinin adı “yeni normallere alıştırmak” ve anlayışının belkemiği de “Büyük ağrı küçük ağrıyı keser” olmalı sanırım. İşleyiş şekline baktığımızda hangi konuda şikâyet varsa ardından bin beter sıkıntı ile önceki dert ettiğimiz sorunların aslında hiç de problem olmadığı anlayışı kabullendiriliyor.

Hani uçuşa geçiyorduk?

“Eski normalleri unutun ve yeni normallere alışın” dendiğinde bazıları bu ifadelerin sadece covid ve pandemi ile alakalı olduğunu düşünmüşlerdi.

Hâlbuki bu pandemi süreci ile ulus devlet ve toplumlarının bütün ekonomik, sosyolojik algılarını, anlayışlarını yerle bir edecekler ve salgın/sağlık üzerinden yepyeni bir düzen getirecekler demiştik. Bizlere; “uçmuş bu komplocular” diyenler zamanla bu acı gerçeği kimi yaşayarak kimide etrafındaki izleyerek anlamaya başladılar.

Günaydın diyelim…

Varyant-mutasyon korkutmaları ile toplumları uyuttular. Sonu gelmeyen zam furyaları başladı. İşyerlerinde kiralar ile yarışan elektrik, doğalgaz faturaları artık yeni normallerimiz. Hemen her gün süpermarketlerdeki ürünlerin etiketleri değiştiriliyor. Raflardaki ürünlerin hacmi ve gramajı düşürüldüğü halde fiyatlarının yükselmesi yeni normallerden oldu. Fiyat istikrarı diye bir şey kalmadı artık.

  • Patates-soğan depolarına baskın yapılarak enflasyon düşürülme operasyonları ne oldu?
  • Enerji şirketlerinin sahiplerine niye bir şey denmiyor?
  • Maske-mesafe-aşı-pcr testleri elektrik faturalarını düşürür mü?
  • Kaç doz aşı adayı mRNA kimyasal sıvısı vurdurmak doğalgaz faturalarını düşürür?

Artık bilim kurulu mu, ilgili bakan mı yoksa Cumhurbaşkanı mı biri cevaplasın bu soruları…

Yoksa sabır taşı çatlar bir gün elbet!
***

Berkant YÜKSELTÜRK

Yorum bırakın