Korsan Hutbe: Yeni Yıl Duası

Muhterem cemaat!
Madem yılbaşı kutlamak haram(!) yeni bir seneye girerken kendimize, müminlere ve tüm insanlığa dua edelim.

Her ne kadar “yılbaşı kutlamak haram”(!) olsa da, hepimiz doğumumuzu, ölülerimizin mezar taşlarına attığımız ölüm tarihlerini, tatilimizi, işimizi, kandilimizi, mevlidimizi, yedimizi, kırkımızı, elli ikimizi, lokmamızı, hayrımızı, orucumuzu ve diğerlerini miladi takvime göre ayarlıyoruz. Herhangi bir cami müdavimi hacı dayıya, herhangi bir dergahın dervişine, mümine veya müride; “hicri takvime göre hangi aydasın?” desek, “deden veya baban hicri takvime göre hangi ayda vefat etti?” desek, cevap verebileceğini hiçbirimiz hayal edemez.

Tamam yılbaşı kutlamayalım…
Ama realiteyi de kabul edelim ve kendimizi kandırmaktan, slogan atmaktan vazgeçip, tepe tepe kullandığımız (iyi ve doğru da yaptığımız) miladi takvimin başlangıç gününde yeni umutlar etmeye, yenilenmeye, kendimizi sorgulamaya, gerek varsa tövbe etmeye, yeni bir yılın başlangıcı hasebiyle kendimiz, kardeşlerimiz ve tüm insanlık için daha güzel işler yapmanın , daha güzel bir dünya için çalışmanın motivasyonu olarak bakalım. Bunun için benim şöyle dualarım var. Sizler de buna benzer dualar edebilirsiniz, diye düşünüyorum. Bu ve benzeri dualara rabbimizin kayıtsız kalacağını asla düşünmüyorum.

İşte başlıyorum:

Allah’ım!
Miladi yeni yılda insanlığımızı arttır. İnsanı insana, insanı tabiata, insanı hayvana, insanı kendine hayr eyle.

Allah’ım!
İnsanın çoğaldığı ama insanlığın azaldığı bu zamanlarda insanlığımızı çoğalt.

Allah’ım!
Yiyecekler, içecekler, giyecekler, imkânlar, kolaylıklar arttığı oranda; yiyecekten, içecekten, giyecekten, imkân ve kolaylıktan yetim olanlar da artıyor; yetimlerin sesini duyacak kulaklar, hallerini görecek gözler, hallerine ağlayacak ve çare olacak özler ver bize..

Allah’ım!
İnsanların ve toplumların, özellikle Yahudilerin, özellikle onların eline düşen dünya egemenlerinin kendi içlerindeki karanlıklarından diğer insan kardeşlerine zifiri geceler ördüğüne şahit oluyoruz; insana ve toplumlara birbirine güneş olmayı nasip et.

Allah’ım!
İnsanın ve toplumların kendi içlerindeki cehennemlerin ateşlerinden insan kardeşlerine cehennemler kurduklarına şahit oluyoruz; insanın ve toplumların birbirlerine cennet olmalarını nasip et.

Allah’ım!
İnsan, toplum ve iktidarlar güçlendikçe güçlerini “Sen” zannediyorlar veya “Sen”i güç zannediyorlar. Her türlü adaletsizliği, ahlaksızlığı, zulmü Sen’in adına işleyebiliyorlar. İnsanlara, toplumlara, iktidar sahiplerine gücün ahlâkını, iktidarın tevazuunu öğret. Sen’in gücünün zalimler ve zalimleşenler için olduğunu, kendilerinin de bundan muaf olmadıklarını idrak ettir. Güç tutkusundan, güç bağımlığından insanı ve toplumları halas eyle.

Allah’ım!
Selefi’mize hakiki selef olup sünneti üretmeyi, sufi’mize hakiki gönül ehli olup gönüller yapmayı, şii’mize hakikatin hakiki taraftarı olup ehli beyt ruhunu yaşamayı, sünni’mize geleneğin çöpünü taşımaktan vazgeçip işe yarar kısmını taşımayı nasip et.

Allah’ım!
Diğer din ve inançlardaki insan kardeşlerimize de insaf ver. Budist kardeşlerimize, Buda’nın, “öfkeyi sevgiyle kötülüğü iyilikle yen” diyen öğretisini içselleştirip hayatlarına hakim kılmalarını; İsevi kardeşlerimizin, “düşmanın acıkmışsa onu doyur, susamışsa su ver” ayetini hatırlamalarını; Musevi kardeşlerimizin, “Öldürmeyeceksin” emrine uymalarını; hiçbir dine inanmayan insan kardeşlerimizin din düşmanlığından kurtulup dinci ve dincilik düşmanı olmalarını, İslam dininin asıl düşmanlarının dinciler ve dincilik olduğunu anlamalarını sağla.

Yeryüzündeki tüm insanların iyi yanlarından , özlerindeki iyilikten, yarattığın gibi iyi kalabilmiş fıtratlarından hasıl olan iyilikle bu gezegeni adalet yurduna, merhamet yurduna, şefkat yurduna, barış yurduna çevirmeyi biz kullarına nasip eyle.

Allah’ım!
Gününü, ayını, yılını, doğumunu, ölümünü, tatilini hristiyanın takvimine göre düzenlerken hiç rahatsız olmayıp, “hayırlı seneler” diyen kardeşlerine “Hıristiyanlara benzemek günahtır!” diye gürleyen müslüman kardeşlerimize iz’an ver.

Allah’ım!
Yıl boyu “kendi hicri takviminin” kaçı gösterdiğini bile bilmeyen kardeşlerimizin, yılın son günlerinde birdenbire “Hristiyan takvimi” kullandığını farketmelerindeki “hikmeti” anlamamızı sağla!

Allah’ım!
Kurban ve ramazan bayramıyla ilgili bilgisi folklorik düzlemden öte geçmeyen, cuma günüyle ilgili bilgisi ise arka fonuna kâbe çekilmiş “hayırlı cumalar” mesajından öte gitmeyen bıçkın ve ateşli mümin kardeşlerimize bayramın ve cumanın ne olduğunu anlamayı, Hristiyanların Noel bayramına küfür edince sevap kazanılmadığını, bilakis günah kazanıldığını idrak ettir.

Allah’ım!
Müslüman ve Yahudi komşularının etrafında Noel kutlayan Hristiyan kardeşlerimizin işi abartıp, Aziz Nikolias’ın (Noel baba) çocuklara hediyeler getireceğine, kırmızı urbalarla, çam dallarıyla, dans ederek, şarkı söyleyerek, onun gelişini kutlarsak yılın iyi geçeceğine bizleri inandırma gayretlerinin saçma olduğunu; çünkü böyle bir şeye inanmamız için onların dininden olmamız gerektiğini onların anlamasını sağla.

Allah’ım!
Yeni seneyle Noel kutlamasını karıştıran müslüman, yahudi, şintoist, hindu, budist, paganist, deist, ateist, Ata-ist, düalist, kominist, kemalist, buharist, cübbelist, takkelist, şapkalist, kippalist kardeşlerimize akıl ver! Tabi “mealist” kardeşlerimize de! :))

Çok hümanist, çok romantik, otantik ve ütopik bir dua oldu biliyorum..
Ama Senin her şeye gücün yeter.
Kabul et Allah’ım.
Amin… Amin…

Hayırlı seneler olsun.
Allah miladi 2024 yılının günlerini insanlığa hayırlı kılsın.
Hayırlı günler olsun.
Hayrolsun.

Ramazan YAMAN

Yorum bırakın